Oost Friesland (Ostfriesland) – Abraham Ortelius, 1587

“Frisiae Orientalis Descriptio” [Beschrijving van Oost Friesland], kopergravure uitgegeven door Abraham Ortelius als deel van een Franstalige editie van diens…

Lees verder

350

Frisiae Orientalis Descriptio” [Beschrijving van Oost Friesland], kopergravure uitgegeven door Abraham Ortelius als deel van een Franstalige editie van diens atlas “Theatrum Orbis Terrarum” in 1587. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 31,4 x 44,7 cm.

De kaart is vervaardigd naar het ontwerp van Johannes Blommaerts, beter gekend onder zijn gelatiniseerde humanistennaam Florianus.

Deze Florianus verwierf vooral naamsbekendheid toen hij in opdracht van drukker Christoffel Plantijn een Franstalige vertaling verzorgde van het populaire volksverhaal van Reinaert de Vos. Zoals zovelen van zijn tijdgenoten had ook Florianus zich bekeerd tot het gereformeerde geloof. Bevreesd voor de katholieke censuur en geloofsvervolging ontvluchtte Florianus zijn uitvalsbasis Antwerpen en trok hij naar veiliger oorden. In Oost-Friesland vond de humanist een nieuwe thuishaven, eerst in Emden en Norden, later in 1574-1575 in Pilsum. Tijdens zijn Noord-Nederlandse ballingschap groeide Florianus uit tot een gerespecteerd predikant.

Florianus vervaardigde rond 1574 een kaart van het grondgebied Oost-Friesland, die Abraham Ortelius voor als voorbeeld voor zijn kaarten van Oost-Friesland heeft gebruikt.

Prijs: Euro 350,-