Veluwe – Johannes Covens en Cornelis Mortier, ca. 1720

“Ducatus Gelriae Tetrarchia Arnhemiensis sive Velavia”, kopergravure uitgegeven te Amsterdam ca. 1720 door Johannes Covens en Cornelis Mortier. In de…

Lees verder

650

Ducatus Gelriae Tetrarchia Arnhemiensis sive Velavia”, kopergravure uitgegeven te Amsterdam ca. 1720 door Johannes Covens en Cornelis Mortier. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 46 x 56 cm.

Het Kwartier van Veluwe, met als hoofdstad Arnhem, omvatte het gebied Veluwe. De voornaamste steden waren toen Elburg, Hattem, Harderwijk en Wageningen. Het kwartier was onderverdeeld in de gebieden Richterambt Veluwezoom, Richterambt Oldebroek, Richterambt Nijbroek en het Landdrostambt Veluwe. Op 5 oktober 1580 stelde het Kwartier van Veluwe een permanent college van Gedeputeerde Staten in. Dat bestond uit twee leden uit de Ridderschap van de Veluwe en één uit de stemhebbende steden. In 1594 werd het aantal leden verhoogd naar vier, in 1599 tot zes. De laatste uitbreiding van het aantal had te maken met het beheer van de geestelijke goederen. De Gedeputeerden bleven in functie tot de uiteindelijke opheffing van de Staten van Gelderland in 1798.

Het titelcartouche wordt gedragen door een drietal putti. In het tweede cartouche met de schaal van de kaart zien we nog een putto met het wapen van het hertogdom Gelre en een aantal landmeetinstrumenten.

Deze kaart werd eind 17e-eeuw uitgegeven door Frederik de Wit. De koperen plaat waarmee De Wit zijn kaart had gedrukt, werd overgenomen door Covens en Mortier en behalve dat Covens en Mortier er hun naam opzetten, werd de kaart rond 1720 ongewijzigd weer op de markt gebracht.

Prijs: Euro 650,-