Zeeland – Nicolaes Visscher, 1682

“Comitatus Zeelandiae”, kopergravure uitgegeven door Nicolaes Visscher II, als deel van diens “Atlas Minor” 1682. In de tijd met de…

Lees verder

750

Comitatus Zeelandiae”, kopergravure uitgegeven door Nicolaes Visscher II, als deel van diens “Atlas Minor1682. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 46 x 55 cm.

Deze kaart van Zeeland is een verkleinde kopie van de wandkaart van Zacharias Roman uit 1655. Het is een nauwkeurige kopie, maar er moest natuurlijk worden gegeneraliseerd; de fijne verkavelingen die op de grote kaart voorkomen, onder meer op Schouwen-Duiveland, Tholen, Noord-Beveland en in Zeeuws-Vlaanderen konden niet worden overgenomen.

Het betreft bij dit exemplaar een derde staat (van 5) van de kaart, met onder het rijk versierd cartouche een opdracht aan Adriaan Veth, Raadspensionaris van Zeeland van 1658 tot 1663. Behalve het wapen van Zeeland, is ook het familiewapen van Adriaan Veth in het cartouche afgebeeld.

Op de kaart wordt (rechtsonder) Claes Jansz. Visscher als uitgever vermeld die is overleden in 1652. Claes Jansz. Visscher heeft zeker deelgenomen aan de voorbereiding van de wandkaart, maar hij heeft de voltooiing niet meer meegemaakt.

Literatuur: Blonk – Zeelandia Comitatus, nr. 42.3

Prijs: Euro 750,-