Zuid-Holland, Brabant, Biesbosch – Covens en Mortier, 1721

“Nova atque emendata descriptio Suydt Hollandiae” kopergravure naar het ontwerp van Balthasar Florisz. van Berckenrode uitgegeven Frederick de Wit rond…

Lees verder

350

Nova atque emendata descriptio Suydt Hollandiae” kopergravure naar het ontwerp van Balthasar Florisz. van Berckenrode uitgegeven Frederick de Wit rond 1680, maar hier in een heruitgave door Covens en Mortier van 1721. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 47 x 56,4 cm.

Tussen 1579 en 1588 werd bijna heel Brabant veroverd door de Spanjaarden. In 1588 begonnen de opvolger van Willem van Oranje, prins Maurits en zijn neef stadhouder Willem Lodewijk een grote veldtocht naar Brabant en keerde het tij.

Waar in het begin van de Opstand er nog grote veldslagen hadden plaatsgevonden, veranderde de strijd in een oorlog om steden. De steden werden versterkt met aarden omwallingen en innovaties als ravelijnen en bastions. Deze moesten de kanonskogels tegenhouden. De vestingwerken kregen een stervorm, om dode hoeken te voorkomen. De vijand kon niet ongezien naderen. De steden Breda, Geertruidenberg, Gorinchem, Woudrichem, Klundert, Oudewater en Willemstad zijn als vesting duidelijk op de kaart herkenbaar.

Deze vestingsteden zouden nog eeuwenlang hun herkenbare vorm behouden. Covens en Mortier gebruiken voor het drukken van deze kaart een koperplaat die vanaf 1629 was gebruikt door eerdere uitgevers als Henricus Hondius en Frederick de Wit. Maar inmiddels is de bijna 100 jaar oude koperplaat bijgewerkt. Dat is o.a. te zien aan een aantal polders die in de Biesbosch zijn bijgetekend.

Prijs: Euro 350,-