Zuid-Holland, Brabant, Biesbosch – Henricus Hondius, 1629

“Novissima Tabula Insular. Dordracensis, Alblasser, Crimper, Clvndert etc.” kopergravure naar het ontwerp van Balthasar Florisz. van Berckenrode uitgegeven door Henricus…

Lees verder

350

Novissima Tabula Insular. Dordracensis, Alblasser, Crimper, Clvndert etc.” kopergravure naar het ontwerp van Balthasar Florisz. van Berckenrode uitgegeven door Henricus Hondius in 1629 en later. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 47 x 56,4 cm.

Tussen 1579 en 1588 werd bijna heel Brabant veroverd door de Spanjaarden. In 1588 begonnen de opvolger van Willem van Oranje, prins Maurits en zijn neef stadhouder Willem Lodewijk een grote veldtocht naar Brabant en keerde het tij.

Waar in het begin van de Opstand er nog grote veldslagen hadden plaatsgevonden, veranderde de strijd in een oorlog om steden. De steden werden versterkt met aarden omwallingen en innovaties als ravelijnen en bastions. Deze moesten de kanonskogels tegenhouden. De vestingwerken kregen een stervorm, om dode hoeken te voorkomen. De vijand kon niet ongezien naderen. De steden Breda, Geertruidenberg, Gorinchem, Woudrichem, Klundert, Oudewater en Willemstad zijn als vesting duidelijk op de kaart herkenbaar.

Prijs: Euro 350,-