Zuid-Holland – Moses Pitt, 1682

“Hollandiae Meridionalis Pars I continens novissimam Delflandiae, Schielandiae et circumjacentium Insularum descriptionem” [Zuid-Holland deel I met volgens de nieuwste beschrijving…

Lees verder

495

Hollandiae Meridionalis Pars I continens novissimam Delflandiae, Schielandiae et circumjacentium Insularum descriptionem” [Zuid-Holland deel I met volgens de nieuwste beschrijving Delfland, Schieland en de omliggende eilanden], kopergravure uitgegeven door Moses Pitt te Londen in 1682. Fraai in de tijd met de hand gekleurd. Afm. ca. 45 x 54,5 cm.

De kaart van Zuid Holland met het Noorden rechts, verscheen in het 4e en laatste deel van “The English Atlas”. Deze atlas was het ambitieuze project van de Engelsman Moses Pitt waar hij in 1670 aan begonnen was. Pitt die noch wetenschapper, noch cartograaf was, wilde een atlas publiceren in 12 delen, die mooier en groter zou worden dan de “Atlas Maior” van Joan Blaeu. De kaarten werden gedrukt van de koperplaten die hij die hij verkregen had van Johan Janssonius’ erven, Johan Janssonius van Waesberge en Steven Swart.

Hoewel een flink aantal mensen had ingetekend en het project onder auspiciën stond van de Royal Society, kon hij niet tippen aan de Amsterdamse uitgevers die de markt al decennia lang domineerden. Pitt had het project onderschat en het ontbrak hem uiteindelijk aan financiële middelen en voldoende kennis om het tot een succes te maken.

Het project liep uit op een fiasco en slechts 4 delen van de atlas werden gepubliceerd. Van het 5e deel is enkel de tekst verschenen. Uiteindelijk werd Pitt failliet verklaard en gearresteerd in 1685.

Het cartouche linksonder is versierd met daar waar het gebied in de 17e-eeuw van leefde: visvangst. We zien een visser, tonnen waarin gepekeld werd en visnetten.

Prijs: Euro 495,-