Artesië – Nicolaes Visscher, 1656-1677

GRAAFSCHAP ARTESIË (ARTOIS) “Geographica Artesiae Comitatus Tabula”, kopergravure uitgegeven te Amsterdam door Nicolaes Visscher I als deel van diens “Atlas…

Lees verder

175

GRAAFSCHAP ARTESIË (ARTOIS)

Geographica Artesiae Comitatus Tabula”, kopergravure uitgegeven te Amsterdam door Nicolaes Visscher I als deel van diens “Atlas Contractus” tussen 1656-1677. Verso: blank. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 46,6 x 56,3 cm.

Het Graafschap Artesië was een van de Zeventien Provinciën in de 16e eeuw. Artesië speelde een belangrijke rol aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Samen met Henegouwen nam Artesië het initiatief tot de zuidelijke Unie van Atrecht (Arras). Hoewel de Vlaamse en Brabantse steden de kant van de noordelijke Unie van Utrecht kozen, was de scheuring van de Nederlanden begonnen, met een noordelijk deel dat streefde naar onafhankelijkheid van de Spaanse koning en een zuidelijk deel dat bij het Spaanse rijk wilde blijven.

Aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog werd Artesië op de Spanjaarden veroverd door de Fransen. Bij de Vrede van de Pyreneeën in 1659 werd Artesië definitief aan Frankrijk toegewezen.

Rechts boven dragen putti een banderol met daarop de titel van de kaart en het wapen van het graafschap. Een dromerige putto met passer rust op de legenda en schaalstokken rechtsonder.

Prijs: Euro 175,-