Azië – L. Mertens + Theodore Lefevre, ca. 1870

GROTE 19E-EEUWSE FIGURATIEVE KAART VAN AZIË “Carte d’Asie” lithografie in kleur gemaakt door L. Mertens en gepubliceerd rond 1870 door…

Lees verder

1.450

GROTE 19E-EEUWSE FIGURATIEVE KAART VAN AZIË

Carte d’Asie” lithografie in kleur gemaakt door L. Mertens en gepubliceerd rond 1870 door Théodore Lefèvre, boekhandelaar en uitgever te Brussel. Afmetingen: 62,5 x 83,5 cm.

Voor de industriële revolutie, midden tot laat 19e eeuw, bleef de vraag naar oosterse goederen zoals porselein, zijde, specerijen en thee de drijvende kracht achter het Europese imperialisme. Het West-Europese belang in Azië beperkte zich grotendeels tot handelsposten en strategische buitenposten die nodig waren ter bescherming van de handel. Industrialisatie vergrootte echter drastisch de Europese vraag naar Aziatische grondstoffen; met de Grote Depressie van de jaren 1870 die een race veroorzaakte naar nieuwe markten voor Europese industriële producten en financiële diensten in Afrika, de Amerika’s, Oost-Europa en vooral in Azië. Deze race viel samen met een nieuw tijdperk in de wereldwijde koloniale expansie, bekend als het “Nieuwe Imperialisme”, waarin de focus verschoof van handel en ‘indirect rule’ naar formele koloniale controle over uitgestrekte overzeese gebieden die als politieke verlengstukken van hun moederlanden werden geregeerd.

Westers imperialisme in Azië intensiveerde zich naarmate Europese machten hun rijken wilden uitbreiden, hulpbronnen wilden exploiteren en controle wilden vestigen over strategische gebieden. Een periode gekenmerkt door toenemende economische penetratie, politieke dominantie en culturele invloed.

Frankrijk breidde zijn koloniale rijk uit in Zuidoost-Azië en stichtte Frans-Indochina (Vietnam, Cambodja en Laos).

Japan onderging snelle industrialisatie en modernisering tijdens het einde van de 19e eeuw, waardoor het een belangrijke mogendheid in Azië werd. De Meiji-restauratie (1868) markeerde een periode van hervormingen waardoor Japan zich kon verzetten tegen het westerse imperialisme en uiteindelijk zelf imperialistische politiek bedreef.

Het is de tijd van The Great Game, waar het Britse Rijk en Keizerrijk Rusland streden om invloed in Centraal-Azië, voornamelijk in Afghanistan, Perzië en Tibet. De twee koloniale mogendheden gebruikten militaire interventies en diplomatieke onderhandelingen om gebieden in Centraal- en Zuid-Azië te verkrijgen en te herdefiniëren. Rusland veroverde Turkestan en Groot-Brittannië breidde India uit en stelde de grenzen van Brits-Indië vast.

Deze grote kaart van Azië geeft de politieke grenzen weer van dat moment:

Arabië (met het huidige Saoedi-Arabië, Jemen, Oman en de Golfstaten), “Turks Azië” inclusief het Ottomaanse Syrië, het Koninkrijk Perzië (Qajar Iran), het Koninkrijk Kabul (Afghaans Rijk), Beloetsjistan (een deel van het huidige Pakistan), Hindoestan (het Indisch Subcontinent), Russisch Tartarije (Siberië), Onafhankelijk Tartarije (Russisch Turkestan), het Birmaanse Rijk (inclusief Siam en het huidige Maleisië), Frans-Indochina (met Cambodja, Cochinchina/Vietnam), het Chinese Rijk en Japan.

De kaart is omringd door een interessante visuele samenvatting van Azië: Chinese arbeiders, Maleiers, de Groot Mogol van India, een vogelbekdier (het eierleggende zoogdier), jongleurs, een zebu (kameelkoe), een Chinese jonk, “Perzië en de Perzen”, “Banians” (Indiase handelaren), rituele reiniging in de Narmada-rivier in India, een Chinese officier, een Indiase godheid, Parsi (een Perzische gemeenschap in Gujarat, India), “De priesters van Boeddha”, Gondi-mensen (India), een olifant, “dans van de Bayadères” (India), een cobra-slang, een Mandarijn-Chinees, bewoners van Sumatra (het huidige Indonesië), Indianen uit Varanasi (Uttar Pradesh, India).

Prijs: Euro 1.450,-