Azië – Jean-Baptiste Crépy + Jean-Baptiste Nolin, 1781
MONUMENTALE WANDKAART VAN AZIË “L’Asie dressée sur les nouvelles observations faites en touttes [sic] les parties de la terre et…
Lees verder€14.500
MONUMENTALE WANDKAART VAN AZIË
“L’Asie dressée sur les nouvelles observations faites en touttes [sic] les parties de la terre et rectifiées.” Kopergravure op meerdere bladen vervaardigd door Jean-Baptiste Nolin, uitgegeven te Parijs door Jean-Baptiste Crépy in 1781. Tussen stokken op linnen gemonteerd. Afm.: ca. 126 x 140 cm.
De kaart van Nolin werd vervaardigd op het moment tussen het verval van de Nederlandse dominantie op het gebied van cartografie en de opkomst van de Britten en Fransen. De kaart vormt daarmee een brug tussen de twee tijdperken.
Cartografisch is de kaart gebaseerd op het werk van Jean-Baptiste de oudere. We zien het Aziatische continent vanaf de Middellandse Zee in westen tot Nieuw-Guinea en de Japanse Kuril-eilanden in het oosten en van Spitsbergen in het noorden tot Noord-Australië in het zuiden.
De kaart is omgeven met een fraaie decoratieve rand, met dertig scènes uit de Griekse, Romeinse, joodse, christelijke en islamitische geschiedenis. Onderaan een uitgebreide tekst met een Description Géographique de l’Asie en een Description Historique de l’Asie. In de linkerbovenhoek een schitterend cartouche dat illustreert hoe jezuïetenpriesters het evangelie aan de verschillende volkeren brengen.
Hoewel de kaart imposant overkomt en zeer gedetailleerd is weergegeven, is de kaart zeer speculatief met betrekking tot onontdekt gebied. Zo strekt Groenland zich bijvoorbeeld oostwaarts uit ten noorden van Spitsbergen bijna tot Nova Zembla. Nova Zembla zelf is verbonden met het Aziatische vasteland. India is uitzonderlijk smal weergegeven zoals Nicolas Sanson dat deed rond 1690.
Jean-Baptiste Nolin (1657 – 1725) was een Franse cartograaf en uitgever die in de late 17e en vroege 18e eeuw actief was in Parijs. Nolin was een man met een uitzonderlijk zakelijk talent en hoewel veel cartografen financieel worstelden, floreerde hij. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat Nolin weinig origineel werk produceerde, maar gebruik maakte van het werk van eerdere Italiaanse en Franse cartografen. Zijn werk staat bekend om de uitzonderlijk fraaie vormgeving, waarbij de Italiaanse barok en rococo stijlen worden gecombineerd met de meest recente cartografische gegevens. In 1705 werd hij met succes aangeklaagd door Guillaume De L’Isle wegens inbreuk op het auteursrecht, een zaak die hem veel geloofwaardigheid kostte. Nolin bleef echter commercieel succesvol. Jean Baptiste Nolin de jongere (1686 – 1762), erfde de koperen platen van zijn vader en publiceerde veel kaarten opnieuw en gaf daarnaast tot ver in de 18e eeuw zijn eigen kaarten uit.
Jean-Baptiste Crépy (ca. 1730 – 1796) was uitgever van kaarten en prenten te Parijs. Het bedrijf Crépy ging failliet in 1790.
Price: Euro 14.500,-