Cartoon kaart van Europa – Johnson, Riddle & Co., 1914

DE OORLOGSHONDEN ZIJN LOSGELATEN IN EUROPA… “Hark! Hark! The Dogs Do Bark!” Kleurenlithografie vervaardigd door Johnson, Riddle & Co. te…

Lees verder

2.150

DE OORLOGSHONDEN ZIJN LOSGELATEN IN EUROPA…

Hark! Hark! The Dogs Do Bark!” Kleurenlithografie vervaardigd door Johnson, Riddle & Co. te Londen in 1914. Afm.: zonder tekst ca. 49 x 71 cm, (blad ca. 56 x 73 cm).

Zeldzame cartoon kaart van Europa bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Waarschijnlijk uitgegeven in september 1914, nadat de Duitse opmars naar Parijs was gestopt met behulp van de Britten bij de slagen bij Bergen en de Marne. De karikaturale voorstelling van de hoofdrolspelers als honden weerspiegelt het optimisme van de Britten in dit vroege stadium van het conflict.

De belangrijkste landen in van de oorlog worden afgeschilderd als de Dogs of War. Duitsland is een agressieve teckel met een Pickelhaube, gekoppeld aan zijn Oostenrijks-Hongaarse bondgenoot die wordt weergegeven als een keffende bastaardhond. Tegenover hen staan een Franse poedel met een Frygische muts en de Britse Bulldog die in de neus van de teckel heeft gebeten. Rusland wordt afgebeeld als een traditionele beer en als een enorme stoomwals die door een vastberaden ogende tsaar in het hart van Europa wordt gedreven. Een reusachtige Britse zeeman is poppenspeler (vermoedelijk Winston Churchill als First Lord of the Admirality) voor een enorme marinevloot, terwijl een knielende Turk met zijn schoothondje op sleeptouw een kleine Duitse vloot in de Zwarte Zee bestuurt. De andere landen zijn ook gekarikaturiseerd door humoristische illustraties – een Spaanse stierenvechter; een mes-zwaaiende Griek klaar om zijn buren in de rug te steken; een Italiaanse carabinieri met pistool in de hand; een Zwitserse bergbeklimmer die het continent overziet met zijn verrekijker als symbool van neutraliteit; een Servische wesp die de poot van Oostenrijk steekt; België een klein en gemakkelijk te verscheuren hondje; en een dikke lachende Nederlander met sigaar die, neutraal zijnde, hoopt wat geld te verdienen aan de oorlog die komen gaat.

Deze grillige blik op het conflict was natuurlijk van korte duur. Al snel zouden Johnson, Riddle & Co. wervingsaffiches ontwerpen om vrijwilligers te werven voor een oorlog die het gevoel van speels optimisme dat hier wordt afgebeeld volkomen kwijt was.

Provenance: collectie Martinus Cornelis Sigal (1888 – 1969), verzamelaarsstempel op verso.

Prijs: Euro 2.150,-