Cartoonkaart van Europa 1870 – Charles Fuchs naar Paul Hadol

“ Karte von Europa im Jahre 1870“. Lithografie uitgegeven in 1914 door Charles Fuchs te Hamburg. Afmetingen: 36,4 x 47,5…

Lees verder

1.250

Karte von Europa im Jahre 1870“. Lithografie uitgegeven in 1914 door Charles Fuchs te Hamburg. Afmetingen: 36,4 x 47,5 cm.

Fraai exemplaar van de Duitse editie van Paul Hadol’s politiek-satirische kaart (“carte drôlatique“) van Europa waarop landen als karikaturen zijn afgebeeld en die zinspeelt op de spanningen die in juli 1870 uiteindelijk uitmondden in de Frans-Pruisische oorlog.

Centraal in de voorstelling een dikke besnorde Pruis met zijn achterdochtige buren. Engeland wordt afgebeeld als een oude vrouw die haar hond, Ierland, aan de lijn houdt. Spanje en Turkije zijn onbekommerde vrouwen aan de rand die zich ontspannen roken. Portugal kijkt in de schaduw van Spanje enigszins bedremmeld. Corsica en Sardinië zijn samen een kwajongen die ons ondeugend aankijkt. Een onheilspellend geweer met bajonet aan de onderrand fungeert als schaal van de kaart.

De verschillende spanningen en rivaliteiten tussen de naties worden beschreven in het bijschrift:

“Engeland, geïsoleerd, vloekt van woede en vergeet Ierland bijna, dat ze aan het lijntje houdt. Spanje rookt, steunend op Portugal. Frankrijk slaat de aanvallen van Pruisen af, die één hand op Nederland legt, de andere op Oostenrijk. Ook Italië zegt tegen Bismarck: “Haal je haal je voeten daar weg.” Corsica en Sardinië – een echte schooier die om alles lacht. Denemarken, dat zijn benen verloor in Holstein, hoopt ze terug te krijgen. Europees Turkije geeuwt en wordt wakker. Aziatisch Turkije inhaleert de rook van haar waterpijp. Zweden maakt pantersprongen. Rusland lijkt op Knecht Ruprecht die zijn mand wil vullen.”

Provenance: collectie Martinus Cornelis Sigal (1888 – 1969), verzamelaarsstempel op verso.

Prijs: Euro 1.250,-