Cartoon kaart van Europa – Verlagsgesellschaft Union, 1914

ZELDZAME PROPAGANDAKAART “Europäische Treibjagd.” [Europese drijfjacht], lithografie uitgegeven in 1914 door Verlagsgesellschaft Union in Charlottenburg (Berlijn). Afm.: 39,5 x 44,5…

Lees verder

1.250

ZELDZAME PROPAGANDAKAART

Europäische Treibjagd.” [Europese drijfjacht], lithografie uitgegeven in 1914 door Verlagsgesellschaft Union in Charlottenburg (Berlijn). Afm.: 39,5 x 44,5 cm.

Deze Duitse propagandakaart werd gepubliceerd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog om de Duitsers te overtuigen van de macht en de eerste successen van het leger van de Centrale Mogendheden.

Zoals de titel aangeeft, zien we hier een Europese jachtpartij waarbij de Centrale Mogendheden zijn afgebeeld als soldaten die jagen op de Geallieerden, die elk zijn afgebeeld als dieren. Het geduchte Russische keizerrijk wordt afgebeeld als drie beren, die weglopen voor een Duitse ulaan en een Hongaarse soldaat met een musket. Een andere Duitse soldaat houdt de Belgische haas bij zijn oren omhoog, terwijl een andere een musket afvuurt op een Franse kat. Mogelijk als antwoord op de kaart van Johnson & Riddle’s Co. “Hark! Hark! The Dogs Do Bark!” waarin elk Europees land wordt afgebeeld als een hond, met Groot-Brittannië als een felle bulldog, vuurt hier een Duits oorlogsschip op verschillende Britse bulldogs die vluchten in de richting van de Ierse Zee (terwijl een Ierse maagd lijkt te lachen om hun ongeluk). Servië is afgebeeld als een drie varkens, en Japan, dat niet mag ontbreken, verschijnt als een aap aan de rand van de kaart.

Neutrale landen worden als mensen afgebeeld, maar eerder als vreedzame burgers dan als soldaten. Een kort gedicht van ene Dr. Storch legt uit dat de Europese dierentuin (“Menagerie“) weliswaar heeft geprobeerd in opstand te komen tegen zijn “edele meester” (“der edle Meister“), maar dat de beesten spoedig weer “achter beschermende tralies” zullen zitten.

Provenance: collectie Martinus Cornelis Sigal (1888 – 1969), met verso verzamelaars stempel.

Prijs: Euro 1.250,-