Europa – Pieter Schenk, ca. 1700

HET EUROPA VAN ROND 1700 “Europa Excultissima”, kopergravure uitgegeven rond 1700 door Pieter Schenk te Amsterdam. In de tijd met…

Lees verder

750

HET EUROPA VAN ROND 1700

Europa Excultissima”, kopergravure uitgegeven rond 1700 door Pieter Schenk te Amsterdam. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 50 x 58 cm.

We zien het gebied van IJsland tot aan Noord Afrika en van de Atlantische Oceaan tot de Kaukasus.

In het titel cartouche dit maal een man en vrouw fraai gekleed, volgens de laatste mode van rond 1700, zich te goed aan zomers fruit. Daarboven een ruiter met tamboer en figuren met snaarinstrument, kwast en schilderspalet, jakobsstaf en andere voorwerpen die verwijzen naar kunst en wetenschappen. Het doet ons geloven dat het goed gaat met Europa.

Pieter Schenk (1660-1711) verhuisde in 1684 vanuit Wuppertal naar Amsterdam en werd een leerling van Gerard Valck. In 1687 trouwde hij met Aefje Valck, de zuster van zijn leermeester. Zij richtten zich aanvankelijk op portretten en het graveren in mezzotint, bestemd voor de Engelse markt. Later werd de productie van kaarten belangrijker. Terwijl Valck zich op de productie van globes concentreerde, legde Schenk zich toe op het maken van landkaarten. In 1694 kochten hij en zijn zwager een deel van de drukplaten van Johannes Janssonius; Frederik de Wit kocht een ander deel.

Prijs: Euro 750,-