Filippijnen – George Anson, 1750

EEN VAN DE MEEST GEDETAILLEERDE 18E EEUWSE KAARTEN VAN DE FILIPPIJNEN “Carte du Canal des Iles Philippines par lequel Passe…

Lees verder

750

EEN VAN DE MEEST GEDETAILLEERDE 18E EEUWSE KAARTEN VAN DE FILIPPIJNEN

Carte du Canal des Iles Philippines par lequel Passe le Galion de Manille…” [Kaart van het kanaal van de Filippijnse eilanden waardoor het Manillagaljoen vaart…]. kopergravure uit George Anson’s “A Voyage Round the World” gepubliceerd in Parijs 1750. Later met de hand gekleurd. Afm.: 54,2 x 42,3 cm.

Terwijl Groot-Brittannië in 1740 in oorlog was met Spanje, leidde de Britse ontdekkingsreiziger George Anson een expeditie naar de Stille Oceaan met de opdracht de Spaanse overheersers in Zuid-Amerika aan te vallen. Hoewel hij daarin faalde, slaagde Anson er op 20 juni 1743 wel in het Spaanse galjoen Nostra Seigniora de Cabadonga bij Kaap Espiritu Santo te veroveren. Het Spaanse galjoen was beladen met goud, zilver en, nog belangrijker, zeekaarten met daarop de handelsroutes die de Spaanse galjoenen de voorgaande 200 jaar tussen Mexico en Manilla hadden gebruikt. Door deze belangrijke ontdekking konden de Britten de handel van Spanje in de Stille Oceaan verstoren en zo de Spaanse overheersing van de Nieuwe Wereld economisch hinderen. Na de verovering van de Nostra Seigniora werden de schatten ervan in niet minder dan 32 wagens door de straten van Londen geparadeerd. Anson werd onthaald als een nationale held.

De kaart beslaat de noordelijke Filippijnse eilanden van Cebu tot de noordelijke punt van Luzon. De kaart illustreert de route die de Spaanse schepen volgden toen ze Manilla verlieten op weg naar de Amerika. De route loopt vanaf Cavite door de zeestraat boven Mindoro, langs Marinduque en Burias, boven Tiaco, dan langs Capul en de San Bernardino-eilanden voordat hij net ten noorden van Samal de Stille Oceaan bereikt.

Prijs: Euro 750,-