Meer van Genève/Lac Leman – Willem Blaeu, ca. 1640

“Lacus Lemanni Locorumquae Circumiacentium Accuratissima Descriptio” Kopergravure van het Meer van Genève uitgegeven door Willem Blaeu te Amsterdam als deel…

Lees verder

750

Lacus Lemanni Locorumquae Circumiacentium Accuratissima Descriptio” Kopergravure van het Meer van Genève uitgegeven door Willem Blaeu te Amsterdam als deel van zijn Novus Atlas, vanaf rond 1640. Later met de hand gekleurd. Afm.: 41,5 x 52 cm.

Deze prachtig gegraveerde kaart van de omgeving van het meer van Genève is gebaseerd op het werk van de Zwitserse theoloog Jacques Goulart (1580-1622). Talloze minutieuze details, zoals landgoederen, wijngaarden, parken, versterkte steden en kleine dorpjes zijn weergegeven, evenals aantekeningen over de pogingen van de hertog van Savoye om de controle over Genève te krijgen.

Genève, een belangrijke Hanzestad, die in de Middeleeuwen handelaren uit Noord- en Zuid-Europa een marktplaats bood, was ook de stad waar een nieuwe golf van protestantisme ontstond die in de 16e-eeuw door Europa ging. De Fransman Johannes Calvijn (1509-1564) verspreidde vanaf 1541 zijn ideeën vanuit Genève en kreeg met zijn Calvinisme binnen enkele jaren voet aan de grond in Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Prijs: Euro 750,-