Panama, Colombia, Ecuador, Venezuela – Gerard Valck & Petrus Schenk, 1700

“Terra Firma et Novum Regnum Granatense et Popayan“, kopergravure uitgegeven te Amsterdam door Gerard Valck en Petrus Schenk in 1700.…

Lees verder

375

Terra Firma et Novum Regnum Granatense et Popayan“, kopergravure uitgegeven te Amsterdam door Gerard Valck en Petrus Schenk in 1700. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 38 x 50 cm.

Decoratieve kaart van de noordelijke Andes en aangrenzende gebieden, het tegenwoordige Columbia, een deel van Ecuador dat zich zuidwaarts uitstrekt tot de provincie Esmereldas en Venezuela dat zich oostwaarts uitstrekt, bijna tot Caracas. We zien de loop van de Magdalena rivier en haar belangrijkste zijrivieren.

De regio werd door de Spanjaarden “Terra Firma” genoemd, wat “stevig land” of “vaste grond” betekent, in tegenstelling tot de nabijgelegen Caribische eilanden die als minder vast werden beschouwd.

In de 16e eeuw werd de regio verdeeld in twee bestuurlijke eenheden: het “Novum Regnum Granatense” [Nieuwe Koninkrijk Granada], dat het huidige Colombia, Ecuador, Panama en delen van Venezuela omvatte; en “Popayan”, dat delen van Colombia en Ecuador omvatte.

Tijdens de koloniale periode was de regio een belangrijk centrum van Spaanse economische activiteit, met name in de goud- en zilverwinning.

De kaart werd oorspronkelijk gegraveerd door Johannes Janssonius, de koperplaat werd later aangekocht door Valck en Schenk, die er extra rasterlijnen aan toevoegden. De uitgave van Valck en Schenk is verreweg de meest schaarse uitgave van de kaart.

Prijs: Euro 375,-