Wereld kaart – Erven Homann, 1746

“Planiglobii Terrestris Mappa Universalis Utrumqs Hemisphaerium Orient et Occidentale“. Kopergravure uitgegeven door de erven Homann te Neurenberg in 1746. Later…

Lees verder

1.950

Planiglobii Terrestris Mappa Universalis Utrumqs Hemisphaerium Orient et Occidentale“. Kopergravure uitgegeven door de erven Homann te Neurenberg in 1746. Later met de hand gekleurd. Afm.: 46,5 x 55,7 cm.

We het oostelijk en westelijk halfrond van de aarde met daaromheen het noordelijk- en zuidelijk halfrond, alsmede het noordelijk- en zuidelijk halfrond onder een iets andere hoek. Verdere twee diagrammen verklaren het effect van de zon op verschillende delen van de wereld. Noord-Amerika is nog steeds onbekend terrein ten noorden van Californië en de Hudson Bay heeft een open einde in de noordwestelijke hoek.

Op deze kaart worden wetenschap, cartografie en kunst op een fraaie en interessante manier gecombineerd.

De kaart is samengesteld door Johannes Hasius, hoogleraar wiskunde aan de universiteit van Wittenberg en maakt gebruik van de geografisch-astronomische waarnemingen van Georg Moritz Lowitz. Australië en Nieuw-Zeeland zijn nog niet geheel weergegeven. De gefantaseerde noordwestkust van Amerika is gebaseerd op de vroege Russische verkenningen, en imaginaire afbeeldingen van de polen.

Prijs: Euro 1.950, –