Zuidoost-Azië – Hondius/Janssonius, 1647

“Indiae que Orientalis dicitur, et Insulae Adiacentes“, kopergravure voor het eerst uitgegeven door Henricus Hondius/Johannses Janssonius in 1636, hier in…

Lees verder

1.950

Indiae que Orientalis dicitur, et Insulae Adiacentes“, kopergravure voor het eerst uitgegeven door Henricus Hondius/Johannses Janssonius in 1636, hier in een editie uit de “Atlas Novus” van 1647. In de tijd met de hand gekleurd. Verso: Latijnse tekst. Afmetingen: 39,8 x 49,2 cm.

Henricus Hondius‘ kaart van Zuidoost-Azië uit 1636 was gebaseerd op de kaart van Willem Blaeu uit het voorgaande jaar. Beide kaarten waren aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van eerdere kaarten van de regio en tonen de reikwijdte van de handelsinvloed van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De kaart is opgedragen aan de welvarende Nederlandse koopman Christoffel Thijs (1603-1680).

Het gebied van de kaart beslaat Zuidoost-Azië met Maleisië, Filipijnen, Indonesië, Indochina en Zuid-China met de Parelrivierdelta, Taiwan en een deel van Japan. Onvoltooide kustlijnen ten oosten en ten zuiden van Java suggereren de onbekende landen die nog door Europeanen ontdekt moesten worden. Hier is Nieuw-Guinea een lang, dun eiland met een open westelijke rand. Het ligt zeer dicht bij een andere kustlijn die we nu kennen als het Kaap York-schiereiland in Australië. Hoewel Luiz Vaez de Torres in 1606 door de naar hem vernoemde zeestraat was gevaren, hield de Spaanse regering de informatie van de reis achter. Als gevolg daarvan zouden cartografen meer dan een eeuw lang Australië en Nieuw-Guinea met elkaar verbinden.

Hondius verbindt de twee hier echter niet helemaal, en geeft een voorzichtige benadering van het mysterieuze gebied. Op de kaart is een aantekening waarin staat dat een deel van het eiland, bekend als “Terra d’os Papous” [Land van de Papoea’s], is vernoemd door Jacob le Maire. Le Maire maakte deel uit van een belangrijke ontdekkingsreis van 1615 tot 1617. Niet alleen omzeilden hij en zijn mede-avonturier Willem Schouten (wiens naam te zien is op een eiland voor de kust van Terra d’os Papous) de wereld en gaven ze veel Stille Oceaaneilanden Nederlandse namen, maar ze passeerden ook Kaap Hoorn via een zeestraat die nu de naam van Le Maire draagt.

Referentie: C. Koeman “Atlantes Neerlandici”, Me 59

Prijs: Euro 1.950,-