Het Oude Koningshuis (Sassenheim) – Petrus Josephus Lutgers, 1855

BUITENPLAATS HET OUDE KONINGSHUIS (SASSENHEIM) “Het Oude Koningshuis”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus…

Read more

195

BUITENPLAATS HET OUDE KONINGSHUIS (SASSENHEIM)

Het Oude Koningshuis”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ‘s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

Deze buitenplaats werd waarschijnlijk rond 1628 aangelegd. Het buiten stond toen bekend als ‘Ter Nieuwburgh’, naar de stichter, Jonkheer Johan van Nyenburgh. In 1680 kwam het landgoed in handen van stadhouder-koning Willem III, die er overigens nooit heeft gewoond. Waarschijnlijk is de naam Het Oude Koningshuis aan deze periode te danken.

In de 18de eeuw heette het buiten ook wel ‘Sassigt’. Van het complex zijn thans het huisterrein met het 17de-eeuwse herenhuis en een laat 19de-eeuws koetshuis overgebleven. Rond het huis liggen de restanten van een landschappelijke parkaanleg, die reeds voor 1819 tot stand is gekomen. Voor en achter het huis waren zichtassen, waarvan de eerste in feite bewaard is gebleven: de tegenwoordige Wilhelminalaan was in de 19de eeuw een smalle, door bosschages geflankeerde open strook, op kadastrale kaarten aangeduid met ‘weilandweelde’. Nog altijd is het zicht vanuit het huis over de Wilhelminalaan vrij.

In de tweede helft van de 19de eeuw werd het terrein Het Oude Koningshuis grotendeels verkaveld.

Prijs: Euro 195,-