Dance, “Cake Walk” – Ferdinand von Reznicek, ca. 1906

“Cake Walk“, kopergravure vervaardigd rond 1906 naar het ontwerp van Ferdinand von Reznicek, in de tijd met hand gekleurd. Afm.…

Read more

495

Cake Walk“, kopergravure vervaardigd rond 1906 naar het ontwerp van Ferdinand von Reznicek, in de tijd met hand gekleurd. Afm. (prent): 23,6 x 17,7 cm.

Ferdinand Freiherr von Reznicek (1868 Wenen – 1909 München) was een bekende tekenaar en illustrator uit de Belle Epoque. Hij behoorde vanaf 1896 tot de kring van kunstenaars van het satirische tijdschrift “Simplicissimus”, waar hij in belangrijke mate bijdroeg aan het succes van het blad. Ook illustreerde hij voor de bladen “Jugend” en “Fliegende Blätter“. Hij was gespecialiseerd in een romantische, soms gedurfde manier van tekenen, waarmee hij graag de haute volée op de korrel nam. De vrouwen in von Reznicek’s voorstellingen zijn altijd jeugdig en elegant en bewegen zich sierlijk. Met name zijn voorstellingen van dansen zijn zeer geliefd.

De cakewalk is een dans die oorspronkelijk door donkere Amerikaanse slaven werd gedanst. De dans is van oorsprong een satirische imitatie van de formele Europese dansen en wordt gekenmerkt door de overdreven bewegingen van de dansers. De dans ontleent zijn naam [cake-loopje] aan het feit dat bij het einde van de opvoering van de originele dans in een voorstelling bij de Centennial Exposition in Philadelphia in 1876 een cake werd uitgedeeld aan het danspaar dat de dans het beste had uitgevoerd. Vanaf 1900 werd deze dans ook populair in de Europese danshallen.

Prijs: Euro 495,- (incl. lijst)