Four Seasons in Amsterdam – after Adrianus Doesjan, 1790

LENTE, ZOMER, HERFST EN WINTER IN AMSTERDAM Etsen met gravure vervaardigd door B. de Bakker en Hendrik Leffert Mijling, naar…

Read more

1.250

LENTE, ZOMER, HERFST EN WINTER IN AMSTERDAM

Etsen met gravure vervaardigd door B. de Bakker en Hendrik Leffert Mijling, naar tekeningen van Adrianus Doesjan uitgegeven in 1790 door Cornelis Focking, met gezichten van (de omgeving van) Amsterdam. Later met de hand gekleurd. Afm. (plaatafdruk) ca. 26,5 x 37 cm.

De ontwikkeling en waardering van kalligrafie kent in Nederland een lange geschiedenis. De mooiste boeken uitgegeven in zeventiende eeuws Amsterdam, bestaan in feite uit prachtig schrift dat in gravure is vertaald. Die traditie zette zich voort tot in de achttiende eeuw en deze prenten van de vier seizoenen, behoren tot fraaiste stukken gedrukte kalligrafie uit de hele eeuw.

Voor elk seizoen heeft Adrianus Doesjan zorgvuldig een bijpassende letterstijl gecreëerd en in de decoratieve medaillons afbeeldingen gezet van de geneugten van dat seizoen in en om Amsterdam:

Lente, met in het linker medaillon een dorpsgezicht van Ouderkerk, rechts de kerk te Sloten.

Zomer, met links de Plantage Middenlaan met Muiderpoort te Amsterdam, rechts de Haarlemmerweg met Sloterdijk.

Herfst, met links de Oude Schouwburg aan de Keizersgracht 384 (tegenwoordig The Dylan Hotel), rechts de Agnietenkapel.

Winter, met links vastgevroren schepen, schaatsers, wandelaars en kolfspelende mensen op het ijs van het IJ. Rechts ijsvermaak op de Buiten Amstel bij Amsterdam.

Prijs Euro 1.250,-