The Conversion of Paula by St. Jerome – Lawrence Alma-Tadema, 1899

THE CONVERSION OF PAULA BY ST. JEROME Heliogravure uitgegeven in 1899 door Arthur Tooth & Sons te Londen naar het…

Read more

2.750

THE CONVERSION OF PAULA BY ST. JEROME

Heliogravure uitgegeven in 1899 door Arthur Tooth & Sons te Londen naar het schilderij (Opus CCCL) van Lourens Alma-Tadema, later met de hand gekleurd. Afm.: ca. 37,5 x 82 cm.

Het schilderij waarnaar deze gravure is gemaakt, was onderdeel van de Royal Academy’s Summer Exhibition in 1898 en werd vanwege z’n uitmuntende techniek en schoonheid ontvangen als meesterwerk. Kunstcriticus F.G. Stephens beschouwde The Conversion of Paula als Alma-Tadema’s topstuk. Kunsthandel Arthur Tooth & Sons, opdrachtgever voor het schilderij, had daarmee een nieuwe troef in handen. Volgens de brieven van Alma-Tadema aan Stephens kwam het schilderij niet zonder problemen tot stand en was hij erg content met de lofbetuiging.

Paula, gekleed in een purper en amber met goud geweven gewaad, leunt achterover op een altaar gewijd aan Bacchus. Ze luistert naar de charmante maar ascetische Hiëronymus die haar vertelt over het Christendom. Later verlaat Paula de Bacchus cult om deze nieuwe religie te volgen. Het werk vertegenwoordigt een van de weinig christelijk getinte onderwerpen in Alma-Tadema’s oeuvre. Tien jaar eerder was hij bekritiseerd voor het gebrek aan ‘moral purpose‘ in zijn schilderij The roses of Heliogabalus.

Prijs: Euro 2.750,- (incl. lijst)