A Bath – Lawrence Alma-Tadema, 1898

A BATH (AN ANTIQUE CUSTOM) Heliogravure vervaardigd in 1898 door de Berlin Photographic Co. naar het schilderij (Opus CLXV) van…

Read more

A BATH (AN ANTIQUE CUSTOM)

Heliogravure vervaardigd in 1898 door de Berlin Photographic Co. naar het schilderij (Opus CLXV) van Lawrence Alma-Tadema. Met potlood gesigneerd door Alma-Tadema. Later met de hand gekleurd. Afm. 27 x 7,7 cm. In lijst.

Dit werkje (ook het originele schilderij is niet groter dan 28 x 8 cm) was een van de eerste Romeinse badscènes van Alma-Tadema.

Hoewel het naakt in de Victoriaanse schilderkunst geen zeldzaamheid was, werden de meeste tentoongestelde naakten afgebeeld in een ‘ideale’ mythologische context. Alma-Tadema’s weergave van naakte figuren in Romeinse thermen was daarom wellicht gewaagd; waarschijnlijk om dit te compenseren, maakte hij zijn eerste badscènes op klein formaat.

A Bath toont een geheel geklede balneatrix, een van de vrouwelijke slaven in dienst van de thermen met een blad met handdoeken, en bevat archeologische accessoires zoals de strigilis [huidkrabber], vastgehouden door de figuur rechts op de voorgrond. De fontein in de vorm van een sfinx is gebaseerd op een onderdeel van een Romeins meubelstuk. Zoals wel vaker, speelde Alma-Tadema ook hier met de schaalverhoudingen door het motief op te blazen tot een fontein van enorme afmetingen.

De compositie als geheel, met zijn onverwachte afsnijdingen en sterke verticale verlenging, geeft de toeschouwer het gevoel stiekem door een sleutelgat te gluren; het standbeeld van een mannelijke figuur in wapenrusting hoog in de achtergrond lijkt het tafereel gade te slaan door een smalle verticale ruimte tussen twee zuilen.

Prijs: VERKOCHT