American-Bar Boccaccio – André Vlaanderen, ca. 1928

ART DECO AFFICHE UIT DE GOUDEN JAREN VAN HET REMBRANDTPLEIN “American-Bar Boccaccio – Rembrandtsplein 8-10”, kleurenlithografie vervaardigd door André Vlaanderen…

Read more

ART DECO AFFICHE UIT DE GOUDEN JAREN VAN HET REMBRANDTPLEIN

American-Bar Boccaccio – Rembrandtsplein 8-10”, kleurenlithografie vervaardigd door André Vlaanderen (1881-1955), rond 1928. Afm.: 92 x 63 cm

Sinds september 1921 lag aan de ‘rustige kant’ van het Rembrandtplein, American-Bar Boccaccio. Naast hotel Riche en café-retaurant Paulaner Bräu. Het Rembrandtplein zat vol openbare vermakelijkheden. Het kende stilte, onrust en vertier. Draaiorgels en straatmuzikanten zorgden voor muziek.

Het interbellum was een gouden tijd voor het Rembrandtplein. “Op zaterdagavond leek het wel of men in London, Berlijn of Parijs was. Aan de overkant, bij het Rembrandt-Theater, was de vestibule stampvol, het geheele trottoir bezet met een menschenmassa. Luide stemmen klonken van achter uit de vestibule, over de hoofden der dringende massa, verkondigend het woord: uitverkocht! Vóór- en achterwaarts dringen van plaatsbezitters en teleurgestelden.”

Na een bezoek aan het Rembrandt-Theater of een dancing kon met vanuit Boccaccio geleidelijk terug naar de realiteit. Met schenkt fijne likeuren van Wijnand Focking. In de achtergrond speelt het ochestre van Guus Fritze. Langzaam kunnen we terugkeren naar het echte leven, naar de fiets die wacht en naar het huis in een donkere straat waar de voordeur al op het nachtslot zit. We blijven nog even.

Prijs: VERKOCHT