Amsterdam, Dam intocht Willem III – 1861

“Plegtige intogt van Z.M. Willem III, op den 9n April 1861, te Amsterdam“. Lithografie gedrukt door Elias Spanier en uitgegeven…

Read more

Plegtige intogt van Z.M. Willem III, op den 9n April 1861, te Amsterdam“. Lithografie gedrukt door Elias Spanier en uitgegeven door George Wilhelm Tielkemeijer. Later met de hand gekleurd. Afm. 29,5 x 46,5 cm.

Het paleis op de Dam met op het balkon Koning Willem III met koningin Sophie en kroonprins Willem. De schutterij en verschillende handwerksverenigingen defileren voor hen. Op de voorgrond de erewacht te paard en rechts “Naatje”, het nationale monument [verwijderd in 1914].

Nederland was in die jaren een land in verandering. Willem III was getuige van een opmars van de industrienijverheid, de telegraafverbindingen en de landwinning met behulp van stoommachines. Hoewel het land achterliep op de omringende landen met de aanleg van spoorwegen, drong het tot de Nederlandse bevolking door dat er andere energiebronnen waren dan paarden en wind. Steeds vaker zag men in de steden en op het platteland fabrieksschoorstenen verrijzen.

Dankzij zijn hulp aan de slachtoffers van de watersnood eerder in 1861 was Willem III zeer geliefd bij de bevolking en krijgt hij later de bijnaam Willem de Goede. Van zijn populariteit getuigt deze prent, uitgegeven ter gelegenheid van het bezoek van de koning aan Amsterdam.

Prijs: VERKOCHT