Amsterdam, Herengracht, Gouden Bocht – Frans Buffa after Cornelis Springer, c. 1850

DE GOUDEN BOCHT TE AMSTERDAM “Heerengracht”, lithografie uit de serie “Nieuwe gezigten van Amsterdam en omstreken” vervaardigd ca. 1850 door…

Read more

DE GOUDEN BOCHT TE AMSTERDAM

Heerengracht”, lithografie uit de serie “Nieuwe gezigten van Amsterdam en omstreken” vervaardigd ca. 1850 door Theodoor Fourmois naar het ontwerp van Cornelis Springer en uitgegeven door Frans Buffa & Zn. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (voorstelling) 16 x 22 cm. (Lijst: 36,5 x 40,5 cm.)

We zien, vanaf de Vijzelstraat richting de Leidsestraat, de Gouden Bocht van de Herengracht met op de achtergrond links de ingang van de Nieuwe Spiegelstraat. Aan dit fraaie stukje Herengracht met statige classicistische huizen, woonden in de 17e– en 18e-eeuw de rijkste Amsterdammers.

Cornelis Springer (1817-1891) was een invloedrijk man in het Amsterdamse kunstleven. Hij was secretaris, vicevoorzitter, voorzitter en zelfs erelid van het Amsterdamse kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae. Als kunstenaar wist hij een reputatie te vestigen als een zeer bekwaam schilder. Mede door Springers populariteit was er in de 19e-eeuw een goede markt ontstaan voor stadsgezichten met historische gebouwen.

Prijs: VERKOCHT