Amsterdamse School design for shop interior, ca. 1920

“Perspectief winkel G.H. Schuttelaar.” Winkelontwerp in Amsterdamse Schoolstijl voor de firma G.H. Schuttelaar & Zoon, kruidenier aan de Markt 24…

Read more

Perspectief winkel G.H. Schuttelaar.” Winkelontwerp in Amsterdamse Schoolstijl voor de firma G.H. Schuttelaar & Zoon, kruidenier aan de Markt 24 te Gouda. Tekening in pen en gouache vervaardigd ca. 1920. Afm. 34 x 44 cm.

De Amsterdamse School is niet alleen een architectuurstijl. Net als bij andere bewegingen was het ook toepasbaar voor andere objecten, zoals meubilair, grafische ontwerpen en gebruiksobjecten. De ontwerpfilosofie was dat er werd geprobeerd de grenzen tussen architectuur en toegepaste kunst te vervagen, er werd een gesamtkunstwerk van gemaakt. Hierbij werd getracht aan de ene kant de verschillende kunsten te doen samensmelten door beeldhouwwerk, smeedijzerwerk, meubilair en muurschilderingen mee te nemen en aan de andere kant een hoge mate van ambacht in alle materialen toe te passen, sierlijk tegelwerk, elegante trapleuningen, mooi gipswerk, glas-in-lood, etc. Het hoefde niet per sé van één en dezelfde ontwerper te zijn, vaak werden andere ontwerpers op specifieke ruimtes of materialen gezet.

Ook voor de fa. Schuttelaar & Zn. kent het ontwerp een prachtige harmonie tussen tegelwerk, achterdeur, ramen, vitrinekast, open kast, verlichting, stucwerk en voorraad potten.

Het interieur van de fa. Schuttelaar & Zn is in de 20ste eeuw geheel gesloopt, thans zit in het pand aan de Markt 24 te Gouda Party Piano Bar Swing.

Prijs: VERKOCHT

Gouda, Markt Fa. Schuttelaar & Zn.   Gouda, Markt 24 (locatie voormalige kruidenierswinkel G.H. Schuttelaar)
Het pand van de fa. Schuttelaar & Zn. aan de Markt 24 te Gouda (2de pand van links) in ca. 1925 en in 2015.