ARNHEM ZOALS GEZIEN DOOR JAN DE BEIJER, DE GROOTSTE TOPOGRAFISCHE TEKENAAR UIT DE 18E EEUW
Arnhem, panorama van de stad over de Rijn vanuit het zuiden, met in het midden de St. Eusebiuskerk en rechts de St. Walburgiskerk. Pentekening met grijs gewassen inkt vervaardigd rond 1740 door Jan de Beijer. Afm.: 7,2 x 20,2 cm.
Jan de Beijer (1703-1780) werd geboren in Zwitserland, waar zijn vader Johan Jacob de Beijer als Hollands officier belast was met het werven van huurlingen voor het leger van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Toen hij zes jaar was verhuisden zijn ouders naar Emmerich (bij Nijmegen). Eenmaal volwassen ging hij naar Amsterdam om als leerling het tekenvak te leren bij Cornelis Pronk (1691-1759), die in die tijd gold als de belangrijkste topografisch tekenaar in de Nederlanden. Jan de Beijer was een uitermate productieve tekenaar, die ’s zomers door het land trok om schetsen te maken van kastelen, kerken en dorpsgezichten, om die dan ’s winters uit te werken tot kleurentekeningen en voorstudies voor het graveerwerk van anderen, zoals Hendrik Spilman. Deze tekeningen en gravures muntten uit door hun nauwkeurige weergave van de wereld van de 18e eeuw.
In de periode 1740-1745 zou de Beijer gewoond hebben in Vierlingsbeek van waaruit hij rondreisde en tekeningen maakte in Limburg, Gelderland, Oostelijk Brabant en het gebied van de Niederrhein van Emmerich en Kleef tot Uerdingen. Vermoedelijk vestigde De Beijer zich rond 1750 in Amsterdam, waarna de nadruk van zijn werk op het gebied rond Amsterdam en Noord-Holland kwam te liggen. Hij verkocht zijn werk voor goed geld aan “boekhandelaers en kunstminnaeren”. De Beijer opende bovendien een tekenschool bij hem aan huis. Hij had hiermee zo’n succes dat hij zijn school al spoedig moest verplaatsen naar herberg De Zon.
Volgens het Biographisch Woordenboek der Nederlanden (1852-1878) was De Beijer “een man van een opgeruimd en vrolijk karakter”, die enig vermogen verwierf, waarna hij zich terugtrok in de Niederrhein.
Op vele plekken wordt werk van hem bewaard, van het Rijksmuseum tot in Windsor Castle.
Prijs: VERKOCHT