Artigue, André Paul – Nellie Melba, 1912

“L’Oracle“, ets vervaardigd door André Paul Artigue. In de tijd geaquarelleerd. Uitgegeven in 1912 door Dietrich et Cie. te Brussel.…

Read more

L’Oracle“, ets vervaardigd door André Paul Artigue. In de tijd geaquarelleerd. Uitgegeven in 1912 door Dietrich et Cie. te Brussel. Gesigneerd door de kunstenaar en genummerd 25/100. Afm. (prent) 51 x 33 cm.

Artigue (1879 – 1956), zoon van een tekenleraar, had al op jonge leeftijd gevoel voor kunst. Hij wordt aangetrokken door het schilderen, maar zijn liefde gaat in eerste instantie naar de muziek. Hij was daartoe geïnspireerd door de sopraan Nellie Melba (een wereldster[!] in die tijd), die veel in Parijs optrad. Als bariton zingt Artigue in verschillende populaire opéras-comiques en hij zong solo in de fameuse Schola Cantorum te Parijs.

Eerste tekenlessen kreeg hij van zijn vader, later volgde Artigue lessen bij Gustave Moreau aan de Ecole des Beaux-Arts. Zijn werk werd tentoongesteld te Parijs en in Noord Amerika. In 1919 keert hij Parijs de rug toe en trekt de provincie in. Hij vestigt zich uiteindelijk in 1921 in Chambery, waar hij succes heeft met zijn schilderingen van landschappen en dorpen.

Vermoedelijk is Nellie Melba de mooie vrouw die in deze afbeelding het orakel om een raadgeving vraagt.

Prijs: VERKOCHT