Colf player – Romeyn de Hooghe, ca. 1679-1685

KOLFSPELER OP HET IJS Ets vervaardigd ca. 1679-1685 door Romeyn de Hooghe, uitgegeven door Nicolaes Visscher. Afkomstig uit Figures à…

Read more

KOLFSPELER OP HET IJS

Ets vervaardigd ca. 1679-1685 door Romeyn de Hooghe, uitgegeven door Nicolaes Visscher. Afkomstig uit Figures à la mode, een serie van twaalf kostuumprenten waarin de eigentijdse vrouwen- en mannenmode wordt getoond. Afm. (plaatrand): 16,7 cm × 12,4 cm.

IJscolf is een sport die vanaf de Middeleeuwen gespeeld werd in de Lage Landen. In de 17e en 18e eeuw nam het kolfspel sterk in populariteit toe. Meestal werd het spel op dagelijkse schoenen gespeeld te midden van het op het ijs aanwezige andere publiek. Soms maakte men gebruik van een kolfstok met een verzwaard en verbreed ondereind, niet langer dan onze huidige golfclub, dan weer stond men op schaatsen en reikte de stok tot borsthoogte en was het boveneind met fluweel of ander materiaal bekleed.

Soms ging het er om wie het verste kon slaan of om een paal te raken. De puntentelling werd bijgehouden op de binnenkant van de hoed of werd met een mes op een takje gekerfd. Het balletje was gemaakt van leer en gevuld met veren.

In de agrarische maatschappij van die tijd was de winter de minst drukke periode van het jaar. Van de lente tot de herfst was men druk bezig op het land en tijdens de winter was er veel minder werk. In de vroege lente en de wintermaanden kon de vrijgekomen tijd aangenaam worden besteed aan andere bezigheden, zoals feesten, schaatsen en kolven.

We zien de op schaatsen en gekleed in sporttenue. Zijn linkerhand heeft hij in een mof gestoken en met de rechter hand steunt hij op een kolfstick. Op de achtergrond schaatsers en een slede bij een koek en zopie tent. Uit het ijs steekt het paaltje dat met de bal moest worden geraakt.

Prijs: VERKOCHT