Confidences – Lawrence Alma-Tadema, 1875

Staalgravure uit 1875 vervaardigd door Leopold Löwenstam naar het schilderij (opus LXXII uit 1869; in de Walker Art Gallery in…

Read more

Staalgravure uit 1875 vervaardigd door Leopold Löwenstam naar het schilderij (opus LXXII uit 1869; in de Walker Art Gallery in Liverpool) van Lawrence Alma-Tadema. In de tijd met de hand gekleurd. Gesigneerd met potlood door Alma-Tadema en de graveur. Afm.: 44,5 x 33,2 cm.

Dit werk combineert twee van Alma-Tadema’s vroege favoriete thema’s: vrouwen die van bloemen genieten en ontspannen met elkaar converseren. Ook situeert hij de twee meisjes binnenshuis in plaats van bij vol licht kijkend naar de Middellandse Zee.

Verschillende voorwerpen zijn bij elkaar geplaatst in een nis boven de hartsvriendinnen: een wolmand en spoel, een parfumflesje, een bronzen beeldje, haarspelden, een gouden spiegel, een bronzen pot, een lamp, een cosmeticaflacon en een borstel. De huiselijke voorwerpen plaatsen de vrouwen niet alleen in hun gebruikelijke omgeving, zij dienen ook om de toeschouwer te wijzen op de Victoriaanse opvatting van de onverbeterlijke ijdelheid van de rijke vrouw in het oude Rome.

Het bronzen beeldje in de nis kan een afbeelding zijn van de Egyptische godin Isis, waarvan de cultus een belangrijk deel uitmaakte van het religieuze leven in Pompeji. Deze mysterieuze religie was, evenals de Bacchus cultus, vooral populair onder vrouwen. De verering van Isis werd soms geassocieerd met de Romeinse Venus en daardoor met erotiek. Wellicht verwijzen de confidences naar een of andere geheime liefdesafspraak?

Prijs: VERKOCHT