Winter amusements of the Dutch on the ice – Jan Nicolas de Parival, 1697

“Divertissemens des Hollandois pendant la Gelée”, kopergravure uit Jan Nicolas de Parival’s “Les délices de la Hollande“, uitgegeven door Henri…

Read more

Divertissemens des Hollandois pendant la Gelée”, kopergravure uit Jan Nicolas de Parival’s “Les délices de la Hollande“, uitgegeven door Henri Wetstein in 1697. Later met de hand gekleurd. Afm.: 14 x 22 cm.

Onder de titel “Les delices” verschenen in de 17e eeuw diverse beschrijvingen van landen en steden die tevens konden dienen als reisgids. De Franse spraakmeester Jean de Parival publiceerde in 1651 bij Pierre Leffen te Leiden de eerste editie van Les delices de la Hollande. Het bevatte zowel een beschrijving van de staatsvorm van de Republiek als een kroniek tot het jaar 1650. Het werd in aangepaste vorm regelmatig herdrukt. Latere drukken waren geïllustreerd met gravures.

Bijpassend bij het type boek waaruit de gravure komt, is dit wintergezicht een aaneenschakeling van kleine taferelen, visuele evergreens, onmiddellijk herkenbaar: koek-en-zopie tenten, iemand die z’n schaatsen onderbindt, een schaatser met reddingsstok, een schaatsend koppel, een tochtje in de arrenslede, een kind met prikslee, sneeuwballen gooiende kinderen, vaten voortgeduwd op een slede en vier tandem schaatsende figuren.

Prijs: VERKOCHT