Grote Markt Antwerpen – J.L. van Bever, ca. 1815-1825

GROTE MARKT ANTWERPEN “Vue de la Grande Place a Anvers“, ets met aquatint uitgegeven door J.L. van Bever tussen 1815-1825.…

Read more

GROTE MARKT ANTWERPEN

Vue de la Grande Place a Anvers“, ets met aquatint uitgegeven door J.L. van Bever tussen 1815-1825. Later met de hand gekleurd. Afm.: 57,5 x 77 cm.

We zien de Grote Markt te Antwerpen met bedrijvigheid van alledag met militairen, straatverkopers, gegoede burgers en andere passanten.

Links langs het huizenblok de Maalderijstraat naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, rechts het Stadhuis, met daarlangs een doorkijk naar de Hoogstraat. Voor het stadhuis staat een menigte te kijken naar een aapje in uniform op de rug van een hond. (Op deze plek staat sinds 1887 de fontein met de handwerpende Brabo.)

Verderop rijdt een vierspan met lijkwagen voorbij. In de huizenrij op de achtergrond zien we de winkel van een horlogemaker, een goud en zilversmidswinkel, een ijzerhandel, een stoffenwinkel (“Magazin de Draps”) en “Van Mechelen verkoopt Bier en Jenever” en Sommers chapellerie [hoedenwinkel]. Na de Franse bezetting stond Antwerpen aan het begin van de Industriële Revolutie. De haven groeide met Hamburg en Rotterdam uit tot belangrijkste haven van Europa. De economische vooruitzichten waren goed.

Prijs: VERKOCHT