Régence ornament ontwerpen – Jean Bérain, 1710

Régence ornament ontwerpen Handgekleurde kopergravures vervaardigd in 1710 door meester graveur en ornamentontwerper Jean Bérain de Oudere (1640 -1711). Afkomstig…

Read more

Régence ornament ontwerpen

Handgekleurde kopergravures vervaardigd in 1710 door meester graveur en ornamentontwerper Jean Bérain de Oudere (1640 -1711). Afkomstig uit Ornemens de peinture et de sculpture, qui sont dans la Galerie d’Apollon, au chasteau du Louvre, et dans le grand appartement du Roy, au Palais des Tuileries.

Bérain vestigde zich in Paris in 1663. Een jaar later werd hij benoemd tot ‘Dessinateur de la Chambre et du Cabinet du Roi‘ aan het hof van Lodewijk de XIV. Vanaf 1677 had hij werkkamers en een appartement in de Galeries du Louvre naast meubelmaker André Charles Boulle, waarvoor hij vele ontwerpen maakt. Na het overlijden van schilder Charles Le Brun, kreeg Bérain de opdracht het exterieur van de schepen van de koning te vorm te geven. Zijn eerste ontwerpen voor koninklijke interieurs dateren uit 1682-84.

De Bérainesque stijl van repeterende lijnen en speelse groteske fantasieën vormden een belangrijk onderdeel van de Régence stijl, die leidde tot de Franse rococo. Het monumentale maakt daarbij plaats voor luchtigheid en tederheid. Bérains invloed reikte verder dan het Franse hof. Gravures van zijn ontwerpen worden door Europa verspreid en leggen de basis voor stijlontwikkelingen in met name in de lage landen, Duitsland en Londen.

Prijs: VERKOCHT