Utrecht, Oudegracht – H. de Pré, ca. 1800

GEZICHT OP DE DOM TE UTRECHT VANAF DE OUDEGRACHT Tekening in aquarelverf vervaardigd ca. 1800 door H. de Pré naar…

Read more

GEZICHT OP DE DOM TE UTRECHT VANAF DE OUDEGRACHT

Tekening in aquarelverf vervaardigd ca. 1800 door H. de Pré naar een tekening van Pieter Jan van Liender uit ca. 1760. Gesigneerd rechtsonder. Afm. 34,5 x 21,5 cm.

Bij het graven van de Oudegracht in Utrecht werd de afgegraven grond gebruikt om de oevers op te hogen. Op de hoge oevers kwam een weg te liggen met daarachter huizen van kooplieden. De opslagkelders van de huizen werden onder de straten naar de gracht doorgetrokken. Vóór deze kelders werden nieuwe kaden aangelegd. Zo zijn de typische werven en werfkelders ontstaan. Vanaf de vijftiende eeuw vormde de Oudegracht een twee kilometer lange haven met dubbele kade die eeuwenlang de levensader van de stad vormde.

Op de tekening zien we de Oudegracht met de Gaardbrug en werfkelders, voorgevels van de huizen aan de oostzijde van de gracht, de Domtoren en (rechts) het hoekhuis Lijnmarkt 50, uit het zuiden.

H. de Pré was actief tussen 1790 – 1810 en kopieerde topografische tekeningen van Pieter Jan van Liender (1727-1779) met voorstellingen van de stad Utrecht.

Prijs: VERKOCHT