Veluwe – Joan Blaeu, 1662

DE MOOISTE KAART VAN DE VELUWE “Tetrarchia Ducatus Gelriae Arnhemiensis, Sive Velavia“. Kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu te Amsterdam 1662.…

Read more

DE MOOISTE KAART VAN DE VELUWE

Tetrarchia Ducatus Gelriae Arnhemiensis, Sive Velavia“. Kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu te Amsterdam 1662. Afm. 42 x 53 cm. In de tijd met de hand gekleurd.

In het decoratieve titelcartouche zien we de rijkdommen van de Veluwe: de visvangst en de fruitoogst. Rechtsonder een landmeter met zijn instrumenten voor driehoeksmeting en een vragende putto, weer zien we fruit en vis. Rechtsboven het wapenschild van het Hertogdom Gelre. Linksboven de wapenschilden van: Hattum, Harderwijk, Arnhem, Wageningen en Elburg wederom geflankeerd door putti. In de legenda (Notarum Explicatio) wordt gesproken over forten, reduiten [versterkte gebouwen], dorpen, edelhuizen, kloosters, buurtschappen, watermolens, windmolens en “geruïneerde edelhuizen”.

De kaart stamt uit de Atlas Maior van Joan Blaeu “The Greatest Atlas Ever Produced” die deel uitmaakt van de canon van Nederland.

Prijs: VERKOCHT