Zuidelijke Nederlanden – Nicolaes Visscher, 1684

“Belgii Regii Tabula“, kopegravure uitgegeven door Nicolaes Visscher II te Amsterdam in 1684. In de tijd met de hand gekleurd…

Read more

Belgii Regii Tabula“, kopegravure uitgegeven door Nicolaes Visscher II te Amsterdam in 1684. In de tijd met de hand gekleurd en prachtig met goud gehoogd. Afm. 53,3 x 63,5 cm.

Deze gedetailleerde kaart van de Zuidelijke Nederlanden toont de gebieden die in 1684 in Spaans bezit waren. De kaart maakte deel uit van Visscher’s atlas Germania Inferior.

In de randversiering zien we hoe goed het gaat in de lage landen: een allegorisch vrouwenfiguur houdt het wapen van koning Philip II van Spanje en Oostenrijk vast. Een putto aan haar voeten draagt de hoorn des overvloeds, de akkers zijn rijk gevuld met graan, de koeien die worden gemolken zijn goed doorvoed en gelukkig.

De uitgeverij van Visscher begon rond 1608 met Claes Jansz. Visscher die kaarten graveerde voor Willem Blaeu en Jododus Hondius. Onder zijn zoon Nicolaes Visscher I, die in 1652 het roer had overgenomen, groeide het bedrijf uit tot een gerespecteerd uitgevershuis en verkreeg deze een octrooi van de staten van Holland en West-Friesland voor het drukken en uitgeven van kaarten.

Nicolaes I werd opgevolgd door zijn zoon Nicolaes II (1649-1702). Hij verkreeg in 1682-1683 eenzelfde soort octrooi als zijn vader. Er is een catalogus bekend uit die jaren (27 bladzijden!) met werken die de uitgeverij aanbood. Slechts tien procent bestond uit kaarten, de rest had betrekking op prentwerk. De Visschers zagen hun winkel in de eerste plaats als een kunsthandel, maar er was ook een grote keus aan kaarten voorhanden.

Prijs: VERKOCHT