Japanse Shogun – Philipp Franz von Siebold, 1832-1852

“Sjogun” lithografie naar het ontwerp van Philipp Franz von Siebold, uitgegeven tussen 1832 en 1852 als deels van diens monumentale…

Lees verder

Sjogun” lithografie naar het ontwerp van Philipp Franz von Siebold, uitgegeven tussen 1832 en 1852 als deels van diens monumentale zevendelige “Nippon”, een rijk geïllustreerd werk over alle mogelijke aspecten van Japan. In de tijd met de hand gekleurd (met goudaccenten). Afm.: (druk) 36,5 x 23 cm (papier 60 x 39,5 cm).

Philipp Franz von Siebold (1796-1866) was een van de westerlingen die in Japan lessen in westerse medicijnen gaf. Van 1823 tot 1829 was hij geneesheer op Dejima, de Nederlandse handelsnederzetting bij Nagasaki.

Het eilandje Dejima had slechts de omvang van de Dam in Amsterdam. Er verbleven meestal maar ongeveer 15 Nederlanders op het eiland. Die mochten het eiland ook niet verlaten. Dat gold aanvankelijk ook voor Von Siebold. Wel kreeg hij daar bezoek van Japanse artsen waarvoor hij lezingen gaf. Spoedig kreeg hij echter van de gouverneur van Nagasaki toestemming om in de stad Japanse patiënten te bezoeken. Hij verzamelde medicinale kruiden en legde daarmee op het eiland een kruidentuin aan.

In deze periode diende het opperhoofd op Dejima met enkele anderen iedere vier jaar een hofreis naar Edo (het huidige Tokio) te maken, de zetel van de Tokugawa-shogun die feitelijk het land bestuurde. Von Siebold was aanwezig bij de hofreis van 1826.

Hoewel Von Siebold afkomstig was uit het Beierse Würzburg, vestigde hij zich in 1830 na zijn terugkomst uit Japan in Leiden. Van daar uit legde hij contact met Nederlandse en Europese wetenschappers en schreef hij zijn werken over de taal, natuur, geschiedenis en bevolking van Japan.

Prijs: VERKOCHT